Project Description

Laadkuilvloer van Prologis uitgevoerd met Zelfhelend Beton

Nabij luchthaven Schiphol wordt een nieuw distributiecentra van Prologis gebouwd. In het kader van duurzaamheid was men zoekende hoe zij nu en in de toekomst de laadkuilvloeren significant kunnen verduurzamen. Uit het theoretisch onderzoek is gebleken dat de combinatie van Zelfhelend Beton, met de mogelijkheid daarmee krimpwapening te reduceren, een enorme stap in de goede richting is.

Door de technologie van Basilisk Zelfhelend Beton aan het betonmengsel toe te voegen, worden de zelfhelende eigenschappen van het beton verbeterd. Hierdoor wordt het mogelijk, om tijdelijk, grotere scheuren te accepteren. Wanneer de scheurwijdte-eis een grotere scheurwijdte toelaat, kan de constructeur het ontwerp optimaliseren door minder krimpwapening toe te passen.

“Een sprongetje van slechts 1 tiende (0,1 mm) in scheurwijdte, betekend vaak al een besparing van tientallen kilo’s krimpwapening, ofwel staal” zegt Marc Brants, Accountmanager bij Basilisk. Ondanks dat deze benadering van krimpwapeningreductie met Zelfhelend Beton nog in de kinderschoenen staat, zijn er al opdrachtgevers voor gegaan. De toepassing van laadkuil vloeren is overigens wel nieuw en zeer veelbelovend.

Op de moderne betoncentrale van Albeton wordt de zelfhelende hulpstof Healing Agent gedoseerd direct in de truckmixer.

Nieuwe toepassing Zelfhelend Beton wordt door veel partijen gevolgd

Laadkuilvloeren uitvoeren met Zelfhelend Beton is nieuw, ook voor Basilisk. Om de meerwaarde ook in de praktijk vast te kunnen stellen, heeft het projectteam (o.a. bestaande uit: Prologis, ABT, Hiber Betonvloeren, Albeton en Basilisk), bij dit project ervoor gekozen de helft van de laadkuilvloer uit te voeren met de Zelfhelende Beton van Basilisk, en de andere helft zonder. Zo kan na verloop van tijd het effect van Self-Healing 1-op-1 worden vergeleken.

Prologis (opdrachtgever) en ABT (adviesbureau) hebben een langdurige samenwerking, inmiddels al 8 jaar, voor het testen van innovaties voor betonvloeren.

Niki Loonen van ABT over de proef met zelfhelend beton: “Dit is een ‘no regret’-oplossing. Deze innovatieve technologie brengt namelijk een langere levensduur van beton binnen handbereik en kent een lager risico dan regulier beton. Daarom vinden we het heel waardevol om deze toepassing in samenwerking met Prologis op grote schaal toe te passen. We zijn erg benieuwd naar de effecten op de lange termijn. Op korte termijn verwachten we met deze technolgie tot 5.000 kg CO2 uitstoot te kunnen reduceren bij een laadkuilvloer van 1.000 m2.”

Belangrijkste voordelen zelfhelend beton

Een overzicht van de voordelen bij dit project:

  • Reductie van krimpwapening
  • Langere levensduur
  • Minder onderhoud
  • Gunstige MKI waarde

Project details

Locatie Schiphol, NL
Totale oppervlakte 700 m2
Type object Laadkuilvloer
Product Basilisk Healing Agent
Jaar 2022
Partners Prologis

ABT

Hiber Betonvloeren

Albeton (betoncentrale)

Belangrijkste meerwaarde voor Opdrachtgever Reductie van footprint
Let’s get in touch