Project Description

36% krimpwapening bespaard in parkeergarage

In parkeergarages speelt de waterdichtheid van beton vaak een belangrijke rol. Zo ook bij het Hulstkamp gebouw. De parkeergarage bevindt zich hier in de kelder van het pand. Door Basilisk Self-Healing Concrete te gebruiken werd het beton waterdicht gemaakt. Bovendien is er tot 36% op krimpwapening bespaard.

De keuze voor zelfhelend beton leidde tot lagere kosten, een kleinere CO2- voetafdruk, een gunstige MKI-score en kon geheel binnen de huidige bouwvoorschriften worden uitgevoerd.

Minder krimpwapening en waterdicht beton

De opdrachtgever nam contact op over de mogelijkheden om een betonnen kelder van een parkeergarage waterdicht te maken. De zelfherstellende technologie van Basilisk vult autonoom scheuren en poriën in beton en is hiervoor uitermate geschikt. Naarmate we meer betrokken raakten bij het project, zagen we nog een andere potentiële winst: het verminderen van krimpwapening.

Hulstkamp building

Hoe kan krimpwapening in beton worden verminderd?

Na wat controles en berekeningen werd het duidelijk dat er een aanzienlijke hoeveelheid krimpwapening bespaard kon worden in dit project. Terwijl de veiligheid of duurzaamheid van het gebouw gewaarborgd blijven. Hoe? We leggen het uit. Twee criteria bepalen de hoeveelheid krimpwapening die nodig is voor waterdichte constructies:

  1. Duurzaamheidseisen
  2. Waterdichtheidseisen

In bijna alle gevallen zijn de waterdichtheidseisen leidend, aangezien die eisen een kleinere scheurwijdte gebieden dan de duurzaamheidseisen. Hoe kleiner de aanvaardbare scheurwijdtes, hoe meer krimpwapeningsstaal nodig is.

Basement parking renovation Hulstkamp building

Game-changer: zelfherstellend beton

Door zelfherstellende eigenschappen aan beton toe te voegen, neemt de waterdichtheid van het beton toe en wordt aan de waterdichtheidseisen voldaan. Dit betekent dat het wapeningsontwerp alleen kan worden gedaan op basis van de duurzaamheidseisen. Meestal maken deze een grotere scheurbreedte mogelijk.
In dit geval kan de scheurbreedte van 0,09 mm naar 0,15 mm verschoven worden waardoor 22 kg/m3 bespaard kan worden. De nieuwe aanpak, zonder af te wijken van bestaande voorschriften of richtlijnen, resulteert in een significante reductie van krimpwapening: tot wel 36%.

Belangrijkste voordelen waterdicht beton

Een overzicht van de voordelen van het gebruik van zelfhelend beton voor dit project:

  • Waterdicht beton, zonder coating of membraan
  • Kostenbesparing door krimpwapening reductie
  • CO2 besparing en gunstige MKI-score
E-mail ons voor meer berekeningen
Project details
Plaats Rotterdam
Totale oppervlakte 900 m2 (incl. wanden)
Type object Parkeergarage
Product Basilisk Healing Agent
Hoeveelheid 180 m3
Jaar 2022
Belangrijkste productvoordeel Waterdichtheid beton en krimpwapening besparing

Wilt u de berekeningen en meer details van dit project ontvangen? We delen graag het rapport met alle technische informatie.

E-mail ons