Innovaties

Waterdicht beton, al vanaf de betoncentrale

Zelfhelend beton op basis van scheurherstellende micro-organismen maken beton waterdicht

  • Waterdicht beton voor waterkerende structuren
  • Minder reparaties, langere levensduur
  • Minder wapeningstaal nodig door waterdichtheid
Neem contact op

1. Waterdicht beton maken

Basilisk Zelfhelend Beton dicht zijn scheuren waterdicht af. Zo ontstaat waterdicht beton en is een coating of waterproof membraan niet langer nodig. Er zijn geen extra handelingen of materialen nodig om het zelfhelende beton waterdicht te maken. Waterdichtheid wordt simpelweg een eigenschap van zelfhelend beton als Basilisk Healing Agent wordt toegevoegd aan de betonmix, al in de betoncentrale.

2. Minder reparaties nodig bij waterdicht beton

Beton met het zelfherstelmiddel ‘Basilisk Healing Agent’ is waterdicht en zorgt voor autonoom scheurherstel, waardoor onvoorziene kosten en tijdrovende injectiewerkzaamheden niet nodig zijn. Wanneer er een scheur ontstaat, heelt deze zichzelf. Zonder menselijke tussenkomst! Hiermee bespaar je door waterdicht beton op onderhoudskosten.

3. Minder wapeningsstaal door waterdicht beton

Zelfhelend beton is waterdicht en door deze waterdichte eigenschappen kan er tot circa 40% op krimpwapening worden bespaard. In deze project case leggen we uit hoe dat werkt en welke voordelen dat biedt. Als je krimpwapening wilt besparen door het gebruik van zelfhelend, waterdicht beton dan kan dit eenvoudig en zonder af te wijken van de huidige norm.

Neem contact op

Werking van zelfhelend waterdicht beton

Zelfhelend Beton

1. Beton scheurt

Scheurvorming is een eigenschap die wordt geaccepteerd en vaak voorkomt in betonconstructies.

2. Lekkage en corrosie

Scheuren in beton kunnen echter resulteren in lekkage problemen en corrosie van de wapening.

3. Autonome reparatie

Wanneer de bacteriën in het beton in contact komen met water, gaan deze zich vermenigvuldigen en produceren ze kalksteen.

4. Scheuren zijn afgedicht

Door de vorming van kalksteen zijn de scheuren autonoom hersteld. Dit voorkomt lekkage en het beschermt de wapening tegen corrosie.

Waar kan zelfhelend waterdicht beton worden gebruikt?

Basilisk Self-Healing Concrete heeft de grootste toegevoegde waarde bij constructies waarbij de waterdichtheid van beton een rol speelt. Zoals betonconstructies waar zee- of grondwater dikwijls voor problemen zorgt. Hieronder staan een aantal voorbeelden genoemd van toepassing met waterdicht beton.

Tunnels & Bruggen

Kelderconstructies & Diepwanden

Constructies voor het opslaan van vloeistoffen

Vloeren & Parkeerdekken

Afvalwaterzuiveringsinstallaties

Luchthavens, Havens en Maritieme constructies

“Normaal gesproken zou ik nu een reparatie injectie-ploeg moeten inschakelen. Dankzij het zelf-herstellend vermogen van dit beton is deze stap niet meer nodig en is het beton waterdicht”

Projectmanager, Evides waterbedrijf

Project

Watertanks van Evides Industriewater met waterdicht beton

Bij het uitbreidingsproject van een afvalwaterzuiveringsinstallatie in Zeeland zijn de nieuwe tanks uitgevoerd met zelfhelend, waterdicht beton. Kort na installatie kwamen de eerste krimpscheuren en daarmee lekkages tevoorschijn.

Na een korte periode van ongeveer 10 weken is het beton waterdicht geheeld. De scheuren zijn geheel waterdicht hersteld door vorming van kalksteen. De constructie voldoet hierdoor aan de waterdichtheids-eisen, zonder bijkomende herstel werkzaamheden zoals injecteren.

Meer projecten met waterdicht beton
Project Evides waterdicht beton
Project Evides
Project Evides
Project Evides

Meer weten over deze oplossing om beton waterdicht te maken?

    Meer weten over waterdicht beton van Basilisk Self-Healing Concrete?

    Bezoek de website