Zelfhelend beton van Basilisk Self-Healing Concrete is genomineerd voor De Nederlandse Innovatieprijs 2022. Naast innovatief vermogen is de positieve impact die de innovatie heeft op mens en milieu doorslaggevend. Of zelfhelend beton dit jaar de innovatie van Nederland wordt, ligt voor een groot deel in handen van het publiek. Zij kunnen namelijk hun stem uitbrengen.

Scheuren in beton ontstaan al vanaf het moment dat dit gestort wordt. Om een bouwwerk toch stevig te houden wordt beton versterkt met wapeningsstaal. Dat staal kan door vocht dat via de betonscheurtjes binnenkomt gaan roesten, het bekende betonrot. Door de uitvinding van professor Henk Jonkers (TU Delft) is dat verleden tijd en is er ook nog eens aanzienlijk minder wapeningsstaal nodig.

Waarom zelfhelend beton

“Dankzij een innovatief mengsel worden er bacteriën toegevoegd aan het betonmengsel. Als er dan vocht in de betonscheuren komt activeert dit de bacteriën”, legt Managing Director Bart van der Woerd uit. “Eenmaal actief produceren deze bacteriën kalksteen dat de scheurtjes opvult en de scheur dus weer waterdicht maakt. Dat betekent: tot wel 40% minder wapeningsstaal, minder onderhoud en minder Co2.” Inmiddels wordt Basilisk Self-Healing Concrete al wereldwijd gebruikt.

Publiek bepaalt winnaar

De winnaar van de Nederlandse Innovatieprijs 2022 wordt voor 60% bepaald door de vakjury en 40% door de stemmers online. Daarmee heeft het Nederlandse publiek een grote invloed op wie de winnaar wordt. Vindt u dat Basilisk met zelfhelend beton moet winnen? Stem op beton dat zichzelf repareert. Er kan tot 31 oktober 12:00 uur gestemd worden.

Bekijk ook deze video die voor de Nederlandse Innovatieprijs 2022 is gemaakt.

 

De vakjury bestaat dit jaar uit: Gerard Bakker (inspecteur-generaal NVWA), Hans Boumans (Technology Transfer Manager TNO), Jos de Groen (senior beleidsmedewerker SER), Thomas Grosfeld (specialist Innovatie en Topsectorenbeleid VNO-NCW), Donovan van Heuven (hoofdredacteur MT/Sprout ), Geert Huizinga (directeur Belangenbehartiging FME), Frederieke Leeflang (bestuursvoorzitter NPO), Greet Prins (bestuursvoorzitter Kamer van Koophandel), Albert Jan Thomassen (directeur FBNet Familiebedrijven), Pieter Waasdorp (directeur Ondernemerschap, Ministerie EZK) en Henk Volberda (juryvoorzitter).

De winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2022 zal op 2 november op televisie te zien zijn in het programma De Wereld van Morgen om 21:30 op NPO 1. De prijs zal uitgereikt worden door Nick Schilder, tevens presentator van het programma.