Green Basilisk, een spin-out van de TU Delft gespecialiseerd in producten die zelf herstellend beton mogelijk maken, heeft een investering verkregen van SHIFT Invest, een Nederlands impact investeringsfonds.

Green Basilisk’s producten verlengen de levensduur van beton en zorgen voor een verlaging van onderhouds- en reparatiekosten en verkorting van downtime. De onderneming heeft een ‘self-healing agent’ ontwikkeld, die kan worden toegevoegd aan reparatieproducten of nieuw beton, en waarmee scheuren in beton gedicht kunnen worden. De agent bevat specifieke micro-organismen die kalksteen produceren op het moment dat ze in contact komen met water en zuurstof, waarmee een autonoom reparatiesysteem ontstaat.

De technologie is ontwikkeld door Dr. Henk Jonkers en de TU Delft en wordt beschermd door vier patenten. Het zelfhelend reparatiesysteem wordt nu toegepast in verschillende producten voor zowel nieuwe als bestaande betonconstructies.

“We zijn onder de indruk van deze innovatieve bio-based oplossing, die de potentie heeft om de bouwsector – momenteel verantwoordelijk voor 5% van wereldwijde CO2 uitstoot met enkel de productie van cement – aanzienlijk te verduurzamen. We kijken ernaar uit de onderneming te ondersteunen in haar verdere groei en opschaling”, aldus Bram Ledeboer, Investment Partner bij SHIFT Invest.  

“Na succesvolle tests van de eerste producten op gebied van betonreparatie, maar ook nieuwbouw beton stelt deze investering Green Basilisk in staat om de organisatie verder uit te bouwen en internationaal door te groeien. Ook namens onze bestaande aandeelhouder Delft Enterprises heten we onze nieuwe partner SHIFT Invest van harte welkom aan boord”, zegt Bart van der Woerd, CEO van Green Basilisk.

Shift invest

SHIFT INVEST is een Nederlands venture capital fonds dat investeert in innovaties gerelateerd aan de food & agri waardeketen, gezonde voeding en clean (bio-based) technologieën. Middels haar investeringen streeft SHIFT ernaar een positieve impact op milieu of gezondheid te realiseren, naast financieel rendement. Samen met de partners in het fonds Wageningen UR, Menzis, TU Delft, Rabobank en WNF, biedt SHIFT ondernemers een breed netwerk en kennis van de sector. SHIFT wordt gemanaged door New Balance Impact Investors, ervaren investment professionals en ondernemers.

Voor meer informatie over SHIFT Invest en NBI neem contact op met Bram Ledeboer – Investment Partner: +31 (0)20 303 2071, www.shiftinvest.com

 

Download persbericht: Press release_Final EN & NL 20171109 v2