Een bluswaterbassin van het Havenbedrijf Rotterdam is voorzien van bijzondere betonnen wanden. Door de toevoeging van bacteriën aan het beton zijn ze zelfhelend. Zodra de bacteriën in aanraking komen met water, in bijvoorbeeld een scheurtje, worden ze actief en “metselen” ze de scheur weer dicht met kalksteen. Deze technologie is ontwikkeld door de TU Delft en door de samenwerking tussen BAM Infra en Basilisk nu in de praktijk toegepast.

Het bluswaterbassin is een betonnen bak met vier betonnen wanden en is 47 meter lang, 5 meter hoog en 5,5 meter breed. Twee wanden zijn uitgevoerd met regulier beton en twee, bij wijze van proef, met de toevoeging van de bacteriën. Het is voor het eerst dat dit op grote schaal wordt toegepast in een in het werk gestorte constructie.

Proeftuin in de praktijk

De TU Delft is in 2006 begonnen met de ontwikkeling van materialen die hun eigen schade kunnen herstellen, waaronder beton. Het bluswaterbassin is uitermate geschikt om het zelfhelende beton bij toe te passen. Het is aan de binnenzijde gevuld met water. Zodra er scheurvorming optreedt, kan je met visuele inspecties aan de buitenkant zien of de bacteriën hun werk doen.

Henk Jonkers, universitair hoofddocent TU Delft: “Na succesvolle proeven, zochten wij de samenwerking met partijen om deze innovatie op de markt te krijgen. Die samenwerking kreeg gestalte met de start-up Basilisk en bouwbedrijf BAM Infra. Essentieel voor deze samenwerking was het vinden van een opdrachtgever die deze innovatie ook omarmde. Dat is gelukt met het Havenbedrijf Rotterdam”.

Jeroen van Griethuysen, Contractmanager Havenbedrijf Rotterdam: “Het toepassen van zelfhelend beton kan ons in de toekomst voordelen opleveren, namelijk minder onderhoud aan de betonnen kademuren. In het geval van dit bluswaterbassin hoeven wij bij eventuele scheurvorming geen reparaties uit te voeren. Dat doet het beton gewoon zelf”.

Bart van der Woerd, Directeur Basilisk: “Het voordeel van samenwerken met BAM Infra, is dat zij oog hebben voor innovaties en bereid zijn hierin mee te gaan. Zo kunnen wij ons volledig richten op onze opdrachtgever, het Havenbedrijf Rotterdam, en voor hen een zo optimaal resultaat behalen”.

Hans van Eekeren, projectleider BAM Infra: ”BAM Infra is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van het zelfhelende beton en is overtuigd van de toegevoegde waarde ervan voor opdrachtgevers. Dan is het ook logisch dat je een project aandraagt om het te gaan toepassen in de praktijk”.

Video

Samenwerking_Partners