Basilisk zelfhelend beton kan op meerdere manieren een positieve bijdrage leveren aan het verlagen van de CO2 uitstoot van beton. In Nederland is de grootste CO2 reductie te behalen door Basilisk Healing Agent te gebruiken en tegelijkertijd krimpwapening te besparen. Dit kan binnen de bestaande regelgeving. Lees in deze project case van een kelderconstructie hoe er krimpwapening en CO2 bespaard is door zelfhelend beton te gebruiken.
CO2 reductie beton buitenland meer kansen
Een andere manier is om de verminderde autogene healing van cementen met een lager klinkergehalte te compenseren en verbeterde zelfhelende eigenschappen te geven. In Nederland is het gebruikelijk om cementen met een lager klinkergehalte te gebruiken, zoals een CEM IIIB met hoogovenslak. In het buitenland wordt echter nog veel gebruik gemaakt van CEM I cement met een zeer hoog klinkergehalte. Hier is elke verlaging van klinker een grote winst voor de vermindering van emissies. Wij adviseren hen dan ook om naar een CEM IIIA cement over te stappen en de verminderde autogene healing van het beton te compenseren met Healing Agent.
Om dit te illustreren hebben wij een landingspagina gemaakt die een project in voorbereiding van een sluis in Groot Brittannië laat zien. Hierbij wordt CEM I cement vervangen door CEM IIIA met Basilisk Healing Agent om zo het beton zelfhelende eigenschappen te bieden. Hiermee wordt de CO2 uitstoot bij de productie van het beton met 25% verminderd. Binnenkort is deze tool ook geschikt om de impact van krimpwapeningreductie op de MKI-score weer te geven.
De vermindering van CO2-uitstoot wordt berekend door middel van onze tool. Deze rekentool heeft alleen de hoeveelheid beton nodig om een indicatie te geven wat de milieubesparing wordt wanneer men overstapt van CEM I naar CEM IIIA met Basilisk Healing Agent.
Op deze link kunt u zelf het project bekijken en met de tool aan de slag gaan: To River lock Study case