Project Description

Reparatie van 1000 krimpscheuren

Project case: Buitenvelderttunnel, Schiphol

Uitleg Zelfherstellende Betontechnologie

Bij toepassing van Basilisk Liquid Repair System ER7 herstellen scheuren en lekkages in betonconstructies zichzelf. Traditionele reparatiemethoden zoals injecties zijn duurder, tijdrovender en moeilijker toe te passen op smalle betonscheuren. Het aanbrengen van Basilisk ER7 is eenvoudig en tijdens het Self-Healing proces worden betonscheuren tot 0,8 mm opgevuld en weer waterdicht gemaakt. Dit biedt vier grote voordelen:

  1. Waterdicht beton
  2. Bescherming van wapening
  3. Vermindering van de CO2-voetafdruk
  4. Gemakkelijke en snelle toepassing

Door de lage viscositeit dringt Basilisk ER7 gemakkelijk door in kleine scheurtjes en poriën. Na het aanbrengen vormt de vloeistof een gel die scheuren en poriën afdicht. Tijdens het zelfherstellende proces creëren de milieuvriendelijke bacteriën kalksteen. Dit zorgt voor een permanente vulling van zowel de betonscheur als het oppervlak. 

Projectbeschrijving

Deze projectcasus betreft een tunnel voor dagelijks verkeer en bussen. De klant, BAM en Schiphol, waren op zoek naar een oplossing om veel scheuren te repareren zonder significante downtime te veroorzaken. De scheuren variëren van 0,1 tot 0,3 mm scheur. Groot genoeg om ernstige schade te veroorzaken door bevriezing en corrosie van de wapening (geïnitieerd door chloriden). Het Basilsik Liquid Repair systeem ER7 zorgt voor een relatief snelle uitvoering en vult scheuren op met kalksteen. Voor dit specifieke project wilden we echter onze standaard productiviteit zelfs verhogen. NGCM, onze partner in dit (en andere) projecten, heeft een applicatiemethodiek ontwikkeld om een ​​productiviteit van 1.000 m²/uur te bereiken. Dit is waanzinnig snel vergeleken met traditionele reparatiemethoden. Dankzij deze dubbele innovatie, een innovatief product en innovatieve toepassing, werden beide tunnelbuizen binnen een dag afgehandeld.

Oppervlak Scheurwijdte Totale scheurlengte Tijdsduur uitvoering
9.300 m2 0,1 – 0,3 mm ca. 4.000m 2maal 4 uur

(+24u tbv conditionering)

Details

Het Basilsik ER7 vloeibaar reparatiesysteem bestaat uit 2 componenten die afzonderlijk aangebracht moeten worden;

  • 2x component A met ongeveer 0,2 L /m² per keer (dus 0,4 L /m² totaal)
  • 1x component B, eveneens met circa 0,2 L /m²

De scope bestond uit 2 tunnelbuizen. Eén van ca. 4.500 m2, de andere van 4.800 m² waardoor we binnen een dag bijna 3.000 L Basilisk ER7 moesten sprayen. Hierbij een eenvoudig overzicht van de uitvoeringsstappen;

NGCM besloot een vat van 1.000 liter in hun bestelwagen te plaatsen en met een innovatief spuitsysteem slaagden ze erin om door de tunnel te rijden en te sprayen, waarbij alle scheuren en poriën werden opgevuld. Nu vraag je je misschien af: hoe zorgen ze voor de juiste dosering van 0,2 L /m² per behandeling? NGCM had de minimale rijsnelheid van hun bestelwagen bestudeerd en daar de applicatiesnelheid van gemaakt. Wat er nu nog moest gebeuren, was het applicatievolume ontwerpen op basis van dit bepaalde snelheidsniveau. Uiteraard resulteerde dit in veel voorbereiding vooraf de daadwerkelijke uitvoering.

Afbeeldingen

Uiteindelijk zag het er allemaal eenvoudig uit en werd een productiviteit van >1.000 m²/uur behaald. Nu kunnen we met het volste vertrouwen zeggen dat we klaar zijn voor grote hoeveelheden betonverharding.