Project Description

Duurzaamheidsprobleem betonscheuren galerij LUMC is opgelost met Basilisk ER7

Bij een controle van een van de gebouwen van het LUMC werden haarscheurtjes en craquelé in het beton van de balkons aangetroffen. Op het oog was de betonschade beperkt, maar bij nadere inspectie bleek de schade in de toekomst wel voor een duurzaamheidsprobleem te kunnen zorgen. Door de galerij te behandelen met Basilisk Vloeibaar Herstelsysteem ER7 zijn die problemen voorkomen en is de ontwerplevensduur van het gebouw weer gegarandeerd.

“Veiligheid en duurzaamheid staan bij het onderhoud van het LUMC voorop. Nadat er bij een controle haarscheurtjes en craquelé in het beton waren aangetroffen, had ik dan ook geen twijfel óf het beton hersteld zou moeten worden. Wel wilde ik de alternatieven goed afwegen”, zegt Frans Hogervorst, onderhoudsverantwoordelijke bij het LUMC. “Ik had twee reële opties: het aanbrengen van een coating of werken met Basilisk Zelfhelend Reparatiesysteem ER7. Voor betonreparatie met injecties waren de scheuren te klein, dus die methode kon vrijwel direct van tafel.”

LUMC building balcony repair concrete

Scheurvorming beton balkons: voorkomen beter dan genezen

Hairline cracks in concrete repair

Voordat we beide oplossingen verkennen, zetten we eerst nog wat meer details over het project op een rij. De betonscheuren hadden een breedte van 0,2 mm en zaten aan de bovenzijde van de balkons. Dit leidde nu nog niet tot problemen, maar in de toekomst zou dat wel gaan gebeuren. Enerzijds door vorstschade, waarbij het betonoppervlak kan afschilferen door een combinatie van vocht en vrieskou. Anderzijds door vocht dat via krimpscheuren het beton indringt en de wapening bereikt.

De wapening kan dan gaan corroderen en uitzetten. Hierdoor wordt de betondekking ‘afgedrukt’. Als de wapening eenmaal corrodeert dan moeten substantiële kosten worden gemaakt om deze schade te herstellen. Voorkomen is in dit geval in alle opzichten beter dan genezen.

Coating aanbrengen versus Basilisk ER7 voor betonherstel

Als gekozen zou worden voor het aanbrengen van een coating, dan zou de behandeling nog enige tijd uit kunnen worden gesteld. Dat was voor het LUMC een groot voordeel. De nadelen wogen echter zwaarder: het aanbrengen van een coating vraagt een grotere investering én moet iedere 10 à 15 jaar herhaald worden. Bovendien verandert door een coating het uiterlijk van het betonoppervlak.

De transparante Basilisk ER7 spray dringt in de scheuren. Het zelfhelende systeem produceert vervolgens op die plekken, in de scheuren, kalksteen.

Concrete repair with Basilisk ER7 spray

Hiermee worden de scheuren afgedicht en krijgt het beton permanent waterdichte eigenschappen. Periodieke herhaling van de behandeling is niet nodig. Nadat de scheuren hersteld zijn, is het betonoppervlak optisch hetzelfde. De eigenschappen zijn echter wel veranderd: er dringt geen vocht meer in en de wapening is hierdoor weer goed beschermd.

Snel en makkelijk aan te brengen

“Ik had nog nooit eerder met Basilisk Vloeibaar Herstelsysteem ER7 gewerkt, maar het ging heel gemakkelijk en snel,” was de reactie van John Zoutenbier, uitvoerder van HKZ Specialisatie. “Het product was goed hanteerbaar en handig verpakt. Wat ik verder erg prettig vond is dat het een bio-based product is en dus niet chemische ruikt en ook geen schadelijke dampen afgeeft.” In totaal heeft HKZ met twee mensen ongeveer twee weken gewerkt aan dit project. Binnen die tijd is het totale oppervlak van 2.000 m2, verdeeld over zeven verdiepingen behandeld. Wil hij in de toekomst nog eens met Basilisk ER7 werken? “Jazeker, dit is een goede en gemakkelijk toepasbare oplossing voor het herstel van kleine scheuren in diverse betonoppervlakken.”

Belangrijkste voordelen zelfhelend beton

Een overzicht van de voordelen van het gebruik van Basilisk Vloeibaar Herstelmiddel ER7 voor dit project:

  • Ontwerplevensduur veiliggesteld door bescherming wapening
  • Onveranderd uiterlijk beton
  • 40% goedkoper dan een coating
  • CO2 besparing van 90%
E-MAIL ONS OVER DE BESPARING OP JOUW PROJECT
Project details
Plaats Leiden
Totale oppevlakte 2 000 m2 (7 verdiepingen)
Type object Gallerij/balkons
Product Basilisk ER7
Jaar 2022
Partners HKZ Specialisatie (uitvoerder) and LUMC (klant)
Belangrijkste productvoordeel Geschiktheid voor haarscheuren in beton en optisch onveranderd uiterlijk beton
Kostenbesparing* 40%
CO2 reductie* 90%

* Ten op zichte van het aanbrengen van een coating

Benieuwd naar de besparingen op jouw project? Stuur ons een e-mail.

Contact