Project Description

Levensduur betonnen busbaan met 15 jaar verlengd

De kleinste haarscheurtjes in een betonnen wegdek leiden op den duur tot grote problemen. Door scheuren in beton dringt vocht binnen. Doordat het beton niet waterdicht is, ontstaan lekkages die de wapening aantasten. Het is belangrijk scheuren zo snel mogelijk te dichten om structurele schade te voorkomen. De Provincie Noord-Holland koos ervoor dit duurzaamheidsprobleem, bij een busbaan, op te lossen met Basilisk Vloeibaar Herstelmiddel ER7.

Betonnen busbaan vertoont scheuren 

Het wegdek van een busbaan van Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) netwerk bij Schiphol vertoont over het hele traject scheuren in het beton. De baan bestaat uit een asfaltlaag met hierop een gewapend betonnen dek. Als er geen tijdig onderhoud aan het beton van dit wegdek uitgevoerd wordt, worden de beschadigingen groter en zullen de herstelkosten uiteindelijk omhoog schieten. Om kosten te besparen wil de Provincie Noord-Holland grotere schade aan het beton en de wapening voorkomen. Ook duurzaamheid speelt mee in de overweging: voorkomen is ook vanuit dit perspectief beter dan genezen. Zij kozen ervoor een pilotproject uit te voeren met Basilisk Vloeibaar Herstelmiddel ER7.  

Resultaten pilotproject 

Tijdens een pilotproject voor deze nieuwe busbaan toepassing zijn goede resultaten bereikt. Na behandeling met Basilisk ER7 bleek de waterdoorlatendheid van het beton onder een waterdruk van 1 meter gemiddeld 93 procent te zijn afgenomen. Een dubbele behandeling bij een waterdruk van 20 centimeter leverde zelfs nog betere resultaten op. De waterdoorlatendheid bleek na de behandeling (bijna) volledig te zijn hersteld. 

Self-healing concrete repair bus lane

Kostenbesparing en duurzaamheid

De resultaten samengevat:

  • Life cycle cost reductie van circa 33%
  • Ruim 90% minder CO2 uitstoot
  • Ontwerplevensduur verlengd met minimum 15 jaar
  • Kortere downtime

De toepassing van Basilisk ER7 is duurzaam en levert besparingen op ten op zichte van traditionele reparatiemethoden. De micro-organismen die via vloeistof op het beton worden aangebracht, zoeken hun weg naar de kleinste haarscheurtjes en zetten de aanwezige voedselbronnen om in kalksteen. Dit kalksteen vult de scheurtjes en herstelt zo de betonconstructie op een autonome manier.

Doordat het aanbrengen van dit product snel en eenvoudig gaat, wordt downtime tot een minimum beperkt. Bovendien bespaart men circa 33% op de kosten van de hele life cycle ten opzichte van alternatieve herstelmethoden. De CO2-uitstoot bij gebruik van Basilisk producten is ruim 90% lager dan de beschikbare alternatieven.

ER7 Application on concrete crack
ER7 Application on concrete

Beton bestendig tegen vorst en dooi 

Nog een voordeel van Basilisk ER7 is de verhoogde vorst/dooi-bestandheid van het oppervlak. Na twee behandelingen is deze gemiddeld 57 procent hoger; in uitzonderlijke gevallen zelfs 79 procent. Dit leidt tot een aantoonbaar langere levensduur van tenminste 15 jaar. 

Nieuwsgierig naar hoeveel je op jouw project kunt besparen met Basilisk ER7? Neem contact met ons op, we berekenen het graag voor je. 

Verstuur e-mail
Project gegevens
Naam Pilotproject busbaan Hoogwaardig Openbaar Vervoer Schiphol 
Jaar 2020-2021 
Object Asfaltlaag met hierop een gewapend betonnen dek 
Locatie Schiphol
Klanten & partners  Provincie Noord-Holland 
Aannemer Combinatie MGZ (bestaande uit Mobilis, Van Gelder en De Jong Zuurmond)  
Betonherstelbedrijf Mobilis 
Product Basilisk Vloeibaar Herstelmiddel ER7 
Projectomvang Omvang 200 m² betonoppervlak, 100 m scheurlengte 
Kostenbesparing 33%
CO2-reductie 90%
Verstuur e-mail